2008. december 15., hétfő

Hajtogatott dália virág minta step by step...

Készítettem egy újabb dália virágot, textil-origami technikával. Most nem felejtettem el a fotókat készíteni közben...Enigma kívánságát teljesítve ezzel! :o)

Akkor lássuk: Próbálok nem túl sokat "mesélni" a képek között, épp csak annyit amennyi szerintem feltétlenül szükséges...Sokan elkészítették már ezt a virágot, lehet, hogy másképpen, én a saját verziómat osztom most meg veletek, amit Ledanna blogjából tanultam, de picit változtattam rajta...

Dália virág step by step:

Válasszunk 7 féle színben harmónizáló anyagot. Ha megvannak a kívánt árnyalatok, akkor mindegyik színből szabjunk ki 15*15 cm-es négyzeteket, színenként 8 db-ot. A virág 8 sziromból áll, és egy sziromhoz 7 féle anyagot használunk. Tehát, összesen 56db. 15*15 cm-es négyzetre van szükségünk. Ehhez a mérethez ki kell még szabnunk egy 35*35 cm-es anyagot alapnak, amire majd felvarrjuk a szirmokat.Ha kiszabtuk a négyzeteket és az alapot, akkor jöhet a hajtogatás. Fogunk egy négyzetet,félbehajtuk,körmünkkel "levasaljuk" az éleket, majd megint félbe hajtjuk, de a második hajtást vissza kinyitjuk. Ez a hajtásvonal felezi meg tulajdonképpen a sziromokat, és utat mutat az egyenes varráshoz, de erről még később...

Összehajtogatjuk mindegyik színből a négyzeteinket,és amelyik színtől szeretnénk indulni, amelyik színt szeretnénk a virágunk közepének, azt kihajtva letesszük magunk elé, és kb. 1 cm távolság-közöket hagyva ráfektetjük a többi színből hajtogatott négyzetünket, úgy hogy fedjék egymást a hajtásvonalak.
Így járunk el mind a 8 db. szirom esetében.Most fogjuk az alapot és azt is meghajtuk félbe kétszer, és az átlóknál is. Jó erősen "levasaljuk" az éleknél,ezt is az ujjainkkal, aztán széthajtuk, vissza teljes négyzetté.
Nem igazán látszik a képen, de ha jól látszik a hajtásunk, akkor nagyszerű irányvonalunk lehet majd a varrásnál!Jöhet a varrás! Ugye már nem bánjátok...? :o)

Lefektetjük az alapot, majd az egyik hajtásvonalra, rátesszük a 7 félbe hajtott négyzetünket, figyelünk a hajtásokra, hogy pontosan egymáson legyenek, és az alap hajtásával is egy vonalba igazítjuk. Nagyon fontos, hogy a középpont pontos legyen!Egyenes öltéssel rávarrjuk mind a 7 anyagot az alapra.

A levarrt anyagokat a varrás mentén egymásra hajtjuk.Az alap következő hajtásvonalára illesztjük az újabb 7-es "anyag pakkot" és a fentiek szerint rávarrjuk az alapra.

Ezt az anyag-pakkot is a varrás mentén egymásra hajtjuk.


...és elérkeztünk a szirmok hajtogatásához...
A szirom közepe, az első hajtási mód különbözik a többitől, ez két lépésből hajtható meg, míg a többi csak egy sima ráhajtásból.
Szóval...mindig balról-jobbra haladunk, akkor lesznek szép egyenletesek a szirmok.
Az első négyzetet átlójánál meghajtjuk, ujjunkkal levasaljuk, vissza kihajtjuk és a négyzet harmadánál hajtjuk meg. Lehet, hogy picit bonyolultan sikerült leírnom, de majd a képek segítenek! Komolyan: nehezebb leírni, mint készíteni!!! :o)

Az első szirom harmadolása:

A harmadolási pontot úgy találjuk meg legkönnyebben, hogy félbehajtjuk az anyagot, és a kihajtás után a keletkezett vonalig hajtjuk be az anyagot.
...behajtjuk a bal oldali négyzetet az egyharmadáig......kétharmadáig...
Majd ráhajtjuk az alapra, amit szépen fedni fog.
Ugyanezt megismételjük a jobb oldalon is.A második sziromrész behajtását szintén balról kezdjük. Varrásvonalig behajtjuk.
...majd ráhajtjuk az első sziromrészre. A jobb oldalát ugyanígy behajtjuk, majd következik balról a harmadik sziromlevél, és így tovább, amíg el nem fogynak a kicsi sziromrészek.Kész a virág első szirma! Felvarrhatjuk a következő sziromrészeket....és így tovább.Ha mind a 8 szirmot felvarrtuk és behajtogattuk kész is vagyunk az origami technikával készült dália virágunkkal! :o)


Remélem, sikerült kedvet kapnotok a dália megvarrásához!
Ha nem voltam egyértelmű, bocsi érte! :o) Természetesen, ha valamilyen kérdésetek van, írjatak, megpróbálok válaszolni rá, ezzel is segítve, hogy sok szép dália nyílhasson ki!!! Jó munkát kívánok mindenkinek!!! :o)

24 megjegyzés:

Edige írta...

Én kedvet kaptam. Nem kérhetnék most egy kis időt is hozzá? :-)))

KicsiKató írta...

Hűű, nagyon köszönjük ezt a remek kis tutorialt!!!!

Naomi írta...

Na jó...Edige, kaphatsz egy kis haladékot!!! :o)

Naomi írta...

Nagyon szívesen Kató! :o)

enigma írta...

köszönömköszönöm...a téli szünetben talán neki is ugrok :)

SILERIKA írta...

Biztosan megcsinálom, a nagyszerű leírás sokat segített. Köszönöm!

Naomi írta...

Nagyon szívesen, Enigma!!! Mindenképpen mutasd majd meg a végerdményt! Nagyon szeretném megcsodálni!!! :o)

Naomi írta...

Szívesen Silerika! :o)

Kíváncsian várom a Te dáliádat is!!! :o)

pjutko írta...

Hú, de szééép! Köszi a képes bemutatót!

Lilang írta...

Köszi a leírást :)
Egyszer tuti kipróbálom :)

baboo írta...

nagyon szép lett ez a dália megint!! egyszer tényleg kipróbálom, ha eléggé felnövök a feladathoz, mert eddig is gondoltam, de most tényleg bebizonyosodott, hogy ehhez irtó nagy pontosság és precizitás szükséges, azt meg nekem még gyakorolni kell! :)

ez a mézeskalácsházikó meg inkább palota, nagyon otthonos lehet :) én nem is tudnám megenni, nagyon sajnálnám szegényt!

Naomi írta...

Nagyon szívesen lányok, remélem egyszer tényleg hasznát veszitek majd e képes beszámolónak! :o)

Naomi írta...

Édes vagy Baboo!

A dáliát nyugodtan próbáld ki, meglátod, hogy nem is nehéz!

A mézeskalács házikó pedig....az ereszek, már letöredeztek...valamilyen rejtélyes módon!!! :o))

bruercsi írta...

Jaj, de jó! Jaj, de jó! Fel is teszlek a blogomba az ötletbörzébe, remélem nem bánod! Ha igen, szólj!!!

Naomi írta...

Köszi Bruercsi!

Dehogy bánom,sőt igen megtisztelő! Köszönöm!!! :o)

bruercsi írta...

Én köszönöm!! :))
Esetleg nem szeretnéd kiegészíteni avval, hogy mit készíthetünk a kész Dáliákból. Én láttam már párnát, táskát. De mivel elég vastag kész darabról van szó, elég nehéz elképzelnem, hogy mit lehet varrni még belőle... na de a táska esetén is meg kell erőltessem magam... De! Én vagyok buta vagy tapasztalatlan, még nem is láttam ilyen szépséget élőben!

MARIKA írta...

Nagyon régszeretném megcsinálni a dáliát ,van elkészitési leirásom de nagyon körbe van kanyarintva:A te leirásodbol már érthető ilyen mezei foltosnak mint én kösz .

MARIKA írta...

A leirásod alapján elkészült a hajtogatos dáliám .Mindig azt hittem hüüü de nehéz ez mezei varrósnak csak neki állni volt nehéz .Nagyon szépen köszönöm .

Phoenix írta...

Kedves Naomi!
Nagyon jó, érthető a leírásod, aminek segítségével látom, rengetegen elkészítették már a dáliát.
Én is beállok a sorba, nekem is sikerült, bár kicsit variáltam rajta.
Nagyom köszönöm, egy izgalmas technikával lettem gazdagabb.

Kati írta...

Szia Naomi!
Nagyon régen láttam a dáliát, de lövésem sem volt, hogy hogyan kell megcsinálni. Köszönöm a segítséget, a képek és a szöveg nagyon jól leírta, mit kell csinálni. Meg is csináltam:)
Még egyszer köszi!!!
Katuc

Álomjáró-Bozsomati írta...

Köszönöm a fantasztikus leírást! Nagyszerű!

Dorothea írta...

Fantastisch

Helen írta...

Kedvet kaptam a virág készítéséhez! Megyek keresek anyagot hozzá:)!

Helen írta...

Megcsináltam!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails