2008. július 10., csütörtök

Első textilfestésem tapasztalatai, örömei és tanulságai...

Először is szeretném nagyon-nagyon megköszönni Nektek, hogy ennyien megnéztétek, véleményeztétek az előző, textilfestéssel kapcsolatos bejegyzésemet (is)!
Hát...az úgy kezdődött, hogy csodálattal nézegettem a blogjaitokban, (a nevektől most eltekintek, mert nem szeretnék, senkit megsérteni, ha véletlenül kihagyom) a szebbnél szebb saját, kézi festésű gyönyörűséges anyagjaitokat, és csak sóvárogtam... Aztán egyre többen és többen mutattátok meg a szépségeiteket, és akkor már addig jutottam, hogy rendeltem festéket is! A festék megérkezett...és ha már itt van a kezem ügyében, akkor már nem késlekedtem, vártam a minden szempontból megfelelő napot a "pancsolásra"!
A nap eljött, és belefogtam...
Colombus festéket használtam, és 200-as molinót. Az anyagot felszabdaltam 40*40-es darabokra. Mikrózható műanyag edényekben kellő mennyiségű vizet töltöttem és feloldottam benne a festéket. Alaposan elkevertem, majd beletettem az anyagot. Kanállal jól belenyomkodtam, majd beraktam a mikróba és 5 percig forraltam. Kivettem, vártam vele egy-pár percet, közben pedig kevergettem, hogy mindenhol érje festék. Elég foltosak lettek, de nekem így is tetszenek! A sötét színekhez, (barnák) tettem egy kis sót az edénykébe és hagytam benne hűlni az anyagot. Volt amelyiket előbb kikaptam, vagy összeöntöttem a színeket, így játszottam az árnyalatokkal! Folyó vízben öblítettem, amíg tiszta lett a víz. Miután egy színskálával kész lettem, beraktam a mosógépbe, rövid centrifugálásra, és már vasalhattam is. Jöhettek a következő színek...

Tapasztalataim: Elsőre nagyon tetszik...! Rengeteg féle textilfestésről és textilfestékről olvastam már, szeretnék kipróbálni több technikát és a Procion festéket is!
A másik dolog a festés kivitelezésével kapcsolatos. Legközelebb jobban odafigyelek, hogy mennyi ideig hagyom bent a festékben az anyagot. Lehet, hogy élénkebb színeket értem volna el, ha tovább hagyom állni őket. Főleg a zöldekre és a barnákra gondolok. Így olyan fáradt színek lettek ezekből az árnyalatokból, ami nem baj, mert így is tetszenek, de kipróbálom majd a másik variációt is, hátha más lesz a végeredmény! Tervben van még, hogy a selyem molinóval is próbálkozom és a hímzővásznak is sorra fognak kerülni...

Tanulságok: Nagyon pazaroltam...! :(( Legközelebb nem teszem!!! Most az újdonság ereje vitt előre, hogy minél több árnyalatot kipróbálhassak, és sok festék ment a lefolyóba...Igaz, hogy olcsó, de mégis...erre figyelhettem volna jobban! 2,5 méter molinóból kellett gazdálkodnom, persze, hogy elsőre a színek mennyisége volt előtérben, nem elhanyagolva azok minőségét sem ! Így nem vettem azt figyelembe, hogy egy tasak festék 10-15dkg textilhez elegendő, én kb.5 dkg-ra használtam el őket... Sajnos! Most már bánom, de a következőkben figyelek erre is!!!

Örömök: Ezeket az érzéseket szerintem visszaadják az anyagok színei, a szebbnél szebb árnyalatok, a textil szeretete, (Imádom az illatát...és a tapintását! ) az egész nap szépsége, az együtt alkotás a kislányaimmal, és ezek a sorok...




11 megjegyzés:

Naomi írta...

Drága Kató! Neked üzenném, hogy kimaradt a bejegyzésből, hogy melyik is a csau-csau szín? A barnák közül, balról az első...szerintem lehetne picit élénkebb is!
Megkérdezném! Kimerítően válaszoltam minden kérdésre? Ha nem, tedd fel bátran! :D

enigma írta...

Noémi, olyan elragadtatással tudsz bármiről is írni, hogy azonnal utánozni kell téged:)...köszi a leírást, egy felejthető próbálkozást már én is tettem, bár én Iberia festékkel, de szerintem nem a márkán múlott:)...hamarosan teszek új kísérletet, ha skerül, publikálom is...ez az anyag, amit említettél, valami vászonfajta, ugye?

mormotaorsi írta...

Szia Noémi! Rég jártam nálad, és most csak ámulok és bámulok, és azt sem tudom, melyiket dícsérjem, és melyikre legyek irigy! :-)))
Nagyon szép lett a gyöngyös táska, meg a fotelka is aranyos, viszont pofátlanul a cicus mintát szeretném elkérni! Nagyon édes, és egyszerűnek tűnik, talán varrógép és tapasztalat nélkül is megbírkóznék vele... :-)) Megkaphatom? :-))

baboo írta...

Huh, Naomi, azt hiszem, megint megvan a program, amint hazajöttem a nyaralásból, nekilátok textilt festeni :)
Amilyen lelkiismeretesen leírtál minden apró lépést, reménykedem, hogy talán nekem is összejöhet valami.
Akkor a tapasztalatok alapján ajánlod a Colombust és a 200-as molinót? Szerinted hányféle színt érdemes ahhoz venni, hogy kellőképp pancsolhasson az ember? :)

beszand írta...

Noémi! Csak annyit írok, hogy
GYÖNYÖRŰEK az anyagaid. Nagyon jó, hogy a tapasztalataidat leírtad. Kipróbálom legközelebb mikróban én is.
A lányaid csillogó szemüket látva mindent letudtam olvasni a nap hangulatáról.

Naomi írta...

Köszi Kriszta! Örülök nagyon, hogy ennyire tetszenek az írásaim...jó érzés! A festésről pedig annyit, hogy hajrá...! :D

Naomi írta...

Szuper Baboo, hogy sikerült a jövő heti elfoglaltságodhoz egy picit ilyen módon hozzájárulnom! Hogy hány árnyalattal érdemes elkezdeni? Hát...szerintem ez teljesen egyéni dolog. Én bevallom töredelmesen, hogy a palettán lévők közül keveset nem rendeltem meg...szóval olyan 25 árnyalatot vettem elsőre. Ebből leginkább a pirosak, bordók maradtak meg... :D

Jó pihenést kívános Neked!

Naomi írta...

Szia Orsi! Köszike, hogy megint benéztél...és örülök, hogy tetszett amit láttál!
A cica mintát pedig küldöm...nagyon egyszerű és a gyors sikerélmény garantált!!! :D

Naomi írta...

Köszi Andi! Te sem panaszkodhatsz ám!!! Láttam a gyönyörűségeidet én is!!! Milyen festéket használtál?

A kreatív napról pedig csak annyit,hogy mindenkinek sok-sok ilyen örömteli órákat kívánok!!! Örök emlék!!! :D

Tündérke írta...

Én még mindig nem mertem belefogni, de azért szorgalmasan gyűjtöm mások tapasztalatait :-)

Naomi írta...

Csak bátran, Tündérke!!! Hajrá!!! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails